Saygıdeğer Meslektaşlarımız;
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sözleşmeden kaynaklı olarak bir önceki döneme göre hesaplanan indirim oranları ve reçete hizmet bedelleri ile ilgili olarak kesilecek EKFATURA hakkında dikkat edilmesi gereken ve sizlerden gelen sorulara istinaden edinilen bilgi ve hususlar şunlardır:
1) Bu faturalar ve ekleri kesinlikle reçetelerden ayrı olarak kuruma gönderilmelidir.
2) Bu fatura(lar)ın bedelleri kuruma teslim alınıp, muhsabeleştirildikten kısa bir süre sonra ödenecektir. (Dİğer faturalarda olduğu gibi 45 ya da 90 günlük süreler yoktur; ancak kurum muhasebe altyapısı ile ilgili bir çalışma yapıldığı için birkaç günden daha uzun sürmesi beklenmektedir)
3) Faturaların mutlaka dökümleri ile beraber gönderilmeli ve dökümde eczacı kaşe ve imzası olmalıdır.
4) Olası yığılma ve erçete teslim süreleri de dikkate alınarak bu faturaların birkaç gün sonra kesilerek kuruma gönderilmesi tavsiye edilmektedir.
5) Olası karışıklıkları önlemek adına birden fazla eczanenin aynı kargo paketi ile gönderilmesi uygun görülmemekle birlikte, zaruret olması halinde her bir eczanenin ftura ve dökümünün kesinlikle ağzı kapalı ayrı zarflara konulması, zarfların üzerine de eczane adı, sicili ve döküm no yazılması faydalı olacaktır.
6) Bu faturaların kesilmesi için süre kısıtlaması olmayıp, ay sonuna kadar kesilmesi tavsiye edilmektedir.
FATURALARIN KESİLİŞİ:
Öncelikle belirtmek isteriz ki bu faturaları kesmenin birden fazla yolu mevcuttur. Örnekte en sık kullanılan entegratör olan KolaySoft' un kendi web sayfası esas alınrak fatura kesilmiştir. (Masaüstü uygulamasında KDV hesaplaması ile ilgili bazı şikayetler olup; bunun program mı, kullanıcı kaynaklı mı olduğu tespit edilemediği için web sayfası tercih edilmiştir; ancak masaüstü uygulaması ile doğrudan kesilmesi de mümkündür. Önemli olan KDV ve ara tutarlar ile genel tutarlarının ayrı ayrı doğru olmasıdır)
1) Öncelikle entegratörden sıradaki fatura no kopyalanır. (Kan ürünü faturası kesece meslektaşlarımızn, bu işlemi kan ürünlerini fatura ettikten sonra yapmasını tavsiye ediyoruz)
2) Meduladan son güncelleme ile gelen ek fatura sekmesi açılır.
3) Bu sekmede uygun yerlere fatura no ve tarih girilerek döküm sonlandırılır.
4) Entegratör sayfasından Fatura Oluştur sekmesi açılır
5) Açılan sayfada SGK faturası seçilir.
6) Tekrar Medulaya dönülür. Burada 3 tane kırmızı rakam grubu bulunmaktadır. Bunlar Eczane indirim Tutarı % 8 KDVli, Eczane İndirim Tutarı % 18 KDVli ve Eczane Hizmet Bedeli %18 KVLi şeklindedir.
7) Bunlar entegratör fatura sayfasında Satır Ekle denilerek açılacak satırlara yazılır ve her birinin KDV oranı kontrol edilir. (Yüzde 8-18) Ardından bu rakamlar kopyalanarak KDV hariç tutar kısmına yazılır.
8) Ardından üst kısımdan Diğer Bilgiler sekmesi seçilir. Açılan sekmede Mükellef Koduna eczane sicili (18 ile başlayan), Mükellef Adına Eczane Adı ve Dosya No kısmına da Meduladan aldığımız döküm no yazılır. (Dönem bilgisi Temmuz ya da Ağustos seçilebilir. Bununla ilgili net bir bilgi verilmemiştir. Ancak bu faturanın reçete faturası olmadığı düşünüldüğünde, kurum tarafında bir sorun oluşmayacağı bilgisi sözlü olarak alınmıştır.)
Meduladan aldığımız dökümdeki KDV dahil ve hariç tutarlar dikkatle kontrol edildikten sonra, tutarlar doğru ise fatura kaydedilir ve son kontrolden sonra GİB gönderimi yapılarak çıktı alınır.
Sırası ile her aşamanın ekran görüntülerini ekte bulabilirsiniz.
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.
YÖNETİM KURULU