Saygıdeğer Meslektaşlarımız;
Göreve geldiğimiz günden bu yana, yalnızca bölgemiz ile ilgili konularda değil, mesleğin ülke çapındaki sorunları için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
- İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ
- KAMUDA GÖREV YAPAN MESLEKTAŞLARIMIZIN HAK VE ŞARTLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ
- ECZACILIK FAKÜLTELERİNİN SAYILARININ VE KONTENJANLARININ SINIRLANDIRILMASI
-ECZANELERLE İLGİLİ MALİYE ESASLI KOŞUL VE DURUMLAR
Ve daha bir çok konuda yetkililerle sürekli ve ısrarlı görüşmeler yürüttük.
Önceki gün Resmî Gazetede sadece İlaç Fiyat Kararnamesi değil, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte de değişiklik yapıldı. Bu yapılan değişikliklerin tablosunu ekte bulabilirsiniz. Burada yapılan düzenlemelerle;
- Muvazaa komisyonlarının şekli ve yapısı değiştirilmiş, TİTCK Üst Komisyonu tamamen lağvedilmiştir.
- Nöbet listeleri hazırlanırken kurum tarafından belirlenen kriterlere harfiyen uyulması istenmiş, aksi taktirde listelerin Sağlık Müdürlüklerince hazırlanacağı ifade edilmiştir.
- EYS kuralarına TEB Temsilcilerinin katılım ve gözetimi kaldırılmıştır.
- Eczane kroki onaylarında eczacı odası dahli kaldırılmıştır
- Sair sebeplerle ruhsatı askıya alma süresi bütün bir ömür boyunca sadece 2 yıl ile kısıtlanmıştır.
Bu gelişmeler Türkiyenin en güçlü meslek yapılanması olan Türk Eczacıları Birliği ve bağlı 54 Eczacı Odasının yetkilerine, ilgili kararnemeye de aykırı bir şekilde, hiç bir görüş alınmadan yapılmış bir düzenlemedir ve kesinlikle kabul edilemez. Konu ile ilgil Türk Eczacıları Birliğinin tepki açıklaması görsellerine duyuru ekinden ulaşabilirsiniz.
Bu düzenlemeler ile ilgili olarak Danıştaya TEB tarafından dava açılmıştır ve gelişmeler hassasiyetle takip edilecektir. Özellikle muvazaa ile ilgili olarak bundan önce yürütülen ve bundan sonra da yürütülecek olan işlemler kesinlikle kesintiye uğramayacaktır. Üst Komisyonun kaldırılmış olması, özellikle faaliyetteki muvazaa eczanelerle mücadelede faydalı olacaktır. Gerekirse savcılıklara suç duyurusunda bulunularak hesap hareketi ve benzeri gibi verilerin dışında, savcılık kanalı ile her türlü araştırmanın emniyet güçleri ile birlikte yapılması seçeneği artık masadadır.
Yeni nesil ısı-nem ölçüm cihazları ve yeni tip tabela konusunda bakanlıkta yapılan görüşmelerde yeniden erteleme, hatta tamamen kaldırma gibi seçenekler masaya gelmişse de maalesef bir erteleme olmamıştır. Son yapılan görüşmelerden de olumlu bir sonuç çıkmamış ve bu iki husus denetim formlarına eklenmiştir. Bu nedenle yeni nesil ısı-nem ve tabela denetlemeleri konusunda eczacılarımızın daha tedbirli ve dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz. Maalesef kurum bu konuda net bir yanıt vermemiştir.
İlaç fiyat kararnamesindeki düzenleme nispeten memnuniyet vericidir. DÜşük fiyatlı ilaçlara seyyanen 4 TL zam yapılması, baremlerin güncellenmesi olumludur; ancak beklentilerimiz ile örtüşmemektedir. İlaç Fiyat Kararnamesinin günün gerçeklerine uygun ve 2009'dan bu yana yaşanan enflasyon ve kur değişiklikleri ile uyumlu olmasını istiyoruz. Bununla birlikte yapılan düzenlemenin ilaç yoklarına bir çözüm olamayacağı da aşikardır.
Artık her zamankinden daha dik ve bir arada durmamız gerekli. Mesleğimizin geleceği açık bir tehdit altındadır. Ve sizlere daha iyi bir eczacılık hayatı sunana, eczacılık mesleğini hak ettiği yere getirene kadar mücadelemiz ve çalışmalarımız sürecektir.
Bütün bunlara ek olarak mobil uygulamamızda son safhaya gelinmiş ve test kullanıcılarına açılmıştır. En kısa sürede bu çalışmayı da tamamlayarak sizlerin hizmetine sunmayı dört gözle bekliyoruz.
En derin sevgi ve saygılarımla.
Ecz. Abdullah Caner GÜVEN
13. Bölge Erzurum (Ağrı-Ardahan-Bayburt-Erzincan-Erzurum-Iğdır-Kars) Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı