Saygıdeğer Meslektaşlarımız;
Bilindiği üzere 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 01.01.2025 tarihi itibariyle başlayacağı belirlenmiştir. Yalnız eczaneler, az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte, eczane bünyesinde bir iş yeri hekimi çalıştırma zorunluğu bulunmayıp; İş Sağlığı ve Güvenliği eczanelerimizde iki farklı yöntemle sağlanabilmektedir.
1- İşveren veya Vekili tarafından yürütülebilir. Bu yöntemle ilgili bilinmesi gerekenler:
- Bu hizmetin İşveren veya Vekili tarafından yapılabilmesi için ilgili kişinin geçmişte Anadolu Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu “İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programına” kaydolup ardından bu eğitimi tamamlamış ve sınavından da başarılı olmuş olması halinde mümkündür.
- Anadolu Üniversitesi harici düzenlenen hiçbir program, eğitim veya sertifika; İş Sağlığı ve Güvenliğinin işveren veya vekili tarafından yürütülmesi için yetkin değildir.
- Bu sertifikaları alan meslektaşlarımız eczanelerinde İş Sağlığı ve Güvenliğini ilgili kanun kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek kaydıyla kendileri yapabilmektedir.
- İşveren bu hizmeti yalnızca kendi işyeri için yürütebilmektedir.
- Geçmişte bu sertifikayı alıp şu anda eczanesi olmayan bir kişi başka bir eczane için bu hizmeti veremez.
- Bu sertifikayı alan meslektaşlarımız aşağıda da belirtilen EK-1’deki duyuruda gösterildiği gibi ISG-Katip sistemine giriş yaparak gerekli işlemleri tamamladıktan sonra kanun kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmek kaydıyla eczanelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği sürecini başlatmış olacaktır.
- 6331 sayılı Kanunun "İşverenin genel yükümlülüğü" başlıklı 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca işverenlerin yapmak/yaptırmak ile yükümlü oldukları risk değerlendirmesi çalışması yerine geçmeyen ancak çalışma ortamının iyileştirilmesine yönelik adımları içeren; "Eczaneler İçin Kontrol Listesi" T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanmış olup aşağıda tarafınıza sunulmuştur.
- ***Türk Eczacıları Birliği ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü eczaneler için belirlenen asgari belge örneklerini hazırlamaktadır. Bu belgeler çalışma tamamlanıp Odamıza gönderilince üyelerimizle paylaşılacaktır.
- Şu anda sertifikası olmayıp eczanelerinde İş Sağlığı ve Güvenliğini kendisi yürütecek olan meslektaşlarımız aşağıdaki linke tıklayarak gerekli işlemleri yaptırabilirler. https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi
- Sertifikası olmasına rağmen "Başvuruya Uygun Yetkinlik Kaydı veya Rolü Olmadığından Süreç Başlatılamaz" uyarısı alan meslektaşlarımız; ISG-Katip sayfasından Kişi/Kurum/Ekipman Kartı>Kişi Kartı Bilgilerim>SGK Yetki Bilgileri sekmelerine tıkladıktan sonra gelen ekrada Doğrula butonuna iki kez tıklayarak SGK Yetki Belgelerini güncelleyip süreci başlatabilirler.
- Henüz sertifikası olmayıp bu yöntemi tercih edecek meslektaşlarımızın; bu kanun 01.01.2025 tarihinden itibaren zorunlu olmasından dolayı herhangi bir idari yaptırımla karşı karşıya kalmamak adına sertifika süreci tamamlayana kadar İş Sağlığı ve Güvenliğini bir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından alması önem arz etmektedir.
- Bahsedilen sertifika sürecini tamamlamasına karşın sistemde kaydı gözükmeyen meslektaşlarımızın ilgili kuruma başvurması gerekmektedir.
- Hiç personeli olmayan eczanelerimiz için herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmamakla beraber ileride personel giriş çıkışları olacağı düşünülerek eczacının yine de sertifika alması önem arz etmektedir.
2- Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) aracılığıyla yürütülebilir. Bu yöntemle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir.
- İlgili kanun gereği eczaneniz için “Risk Analiz Raporu” hazırlanması,
- İlgili kanun gereği işyeriniz için “Acil Afet Eylem Planı” hazırlanması,
- Eczanenizde çalışan personellerin sağlık raporlarının alınıp oluşturulacak sağlık dosyalarına eklenmesi,
- İşyerinde çalışan personele İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında eğitim verilmesi,
- Eczanelerinize her ay düzenli olarak OSGB aracılığıyla atanan uzmanın ziyaret gerçekleştirmesi bu ziyaretlerin çizelgelerle kayıt altına alınması,
- OSGB tarafından atanan uzmanın yıl boyunca sistemde aktif ve tanımlı uzman olarak gözükmesi gerekmektedir.
Not: İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetini OSGB aracılığıyla yürütecek olan meslektaşlarımız için Erzurum’da faaliyet gösteren tüm OSGB’ler ile görüşülmüş olup; yapılan görüşmeler neticesinde Odamıza bağlı illerin geniş bir coğrafyada olması ve bu durumun eczaneler arası fiyat farklılığına neden olacağı ve meslektaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun sertifika programına katılarak bu hizmeti kendilerinin yürüteceği ön görüldüğünden; görüşmeler esnasında OSGB yetkililerinin talep ettiği sayıya ulaşamayacağımız tespit edilmiş ve buna bağlı olarak da bir OSGB firması ile ortak bir mutabakata varılamamıştır. Bu nedenle her bir meslektaşımızın bireysel olarak herhangi bir OSGB firması ile yukarıda belirtilen hususlara dikkat ederek anlaşması gerekmektedir.
Gereğini bilgilerinize arz ederiz.
YÖNETİM KURULU